Toscane op je bord: Panzanella

Toscane: donkergroene cipressen, goudgele heuvels, gierende zwaluwen en … panzanella! Deze traditionele Toscaanse salade met tomaat en oud brood is het ideale gerecht voor een lome zomeravond thuis of op de camping. Koken komt er niet aan te pas en de ingrediënten heb je altijd wel in huis: lekker rijpe, zoete en vlezige tomaten, een stukje vergeten ciabatta (of ander oud brood), een komkommer, wat kappertjes en een blikje ansjovis.  Het gerecht is al eeuwen oud en behoort tot de ‘cucina povera’: de volkskeuken van Toscane en Umbrië. Niets mocht verloren gaan en brood was te kostbaar om weggegooid te worden. Het is inmiddels al lang een populaire salade, die je ook in de duurste restaurants vindt. Het gerecht is zo waanzinnig lekker dat de 16de -eeuwse dichter Bronzino er een gedicht over schreef. In de naam ‘panzanella’ herken je de Italiaanse woorden ‘pane’, wat brood betekent en ‘zanella’, wat een schaal of diep bord is, waarin je de salade kunt serveren. Ga dus snel aan de slag met dit zomers succesnummer uit de Toscaanse volkskeuken!

Eindresultaat Panzanella

Ingrediënten (2 pers.)

  • ½ ciabatta of enkele sneden oud brood
  •  2 à 3 rijpe tomaten
  • ¼ komkommer
  • ½ rode ui
  • Handvol platte peterselie
  • Ansjovis op olie
  • Kappertjes
  • Ontpitte zwarte olijven
  • Scheutje olijfolie
  • Scheutje balsamicoazijn 
  • Peper
  • Zout
Ingrediënten Panzanella

Aan de slag!

  • Snij de broodkorst van de ciabatta en verdeel het broodkruim in blokjes.
  • Week de stukken broodkruim een paar minuten in water, knijp flink uit en hou apart.
  • Snij de tomaten in kwartjes.
  • Verwijder de zaadlijsten van de komkomeer en snij het vruchtvlees in stukken.
  • Snij de gepelde rode ui in heel fijne, halve ringen.
  • Snij de uitgelekte ansjovis in grove stukken.
  • Meng nu alle ingrediënten samen met de grof gesnipperde peterselie en de grof gehakte olijven. Voeg de kappertjes toe.
  • Werk de salade af met wat zout (opgelet: de ansjovis is al zout) en met een royale geut olijfolie en balsamicoazijn. Geef ze nog een flinke draai van de pepermolen.
  • Zet nog een uurtje in de koelkast.

Aan tafel!

Deze fantastische koude salade presenteer je als lunch of maaltijdsalade of kan je ook als bijgerecht bij de barbecue serveren. Garneer met blaadjes basilicum en schenk er een frisse, witte wijn uit Toscane bij.

Buon appetito!