Hou de hitte buiten

31 / 05 / 2024
Kamperen
Tips van de redactie
tent  zonder bovenzeil in de zon

Water en schaduw

Een koele geest in een koel lichaam, dat is de eerste prioriteit. Allereerst moet je voldoende water drinken en in de schaduw blijven. Daarnaast is het aangeraden om te doen alsof je een rijke dame in Cannes bent, en een grote hoed en kleding in lichte kleuren te dragen. Die dames weten wel hoe je goed voor jezelf kan zorgen, volg dus hun voorbeeld.

Airconditioning

Om ’s avonds nog steeds als een grande dame in de koelte te kunnen slapen, volstaan enkele eenvoudige ingrepen. Heb je een airconditioner, dan kan het haast niet eenvoudiger. Om er zo energie-efficiënt mogelijk gebruik van te maken, hou je best alle ramen en deuren dicht, behalve misschien de ventilatie in het dak. Aangezien warme lucht stijgt, kan die verluchting het werk van de airco wat verlichten. Check zeker ook de filter, want als die geblokkeerd of vuil is, moet je airco dubbel zo hard werken om hetzelfde resultaat te behalen.

Slim ventileren

Ook zonder airconditioning kunnen we de natuurwetten voor ons voordeel inzetten. Zoek in ieder geval zo veel mogelijk de schaduw op en zorg ervoor dat er geen zonlicht naar binnen valt. Bedek zeker de ramen die zonlicht vangen. Voor voldoende ventilatie open je best alle ramen aan de schaduwkant. Probeer indien mogelijk je ingang naar de schaduwkant te richten. ’s Nachts mogen alle ramen open om je interieur maximaal af te koelen. Overdag kan een ventilator een extra duwtje in de rug geven. Die kan je extra efficiënt maken door er een vochtige doek voor te hangen. Het verdampen van het water koelt de lucht af. Let wel op: hang de doek er niet zo dicht bij dat hij in de rotorbladen kan gevangen worden! Dat kan gevaarlijk zijn. Tot slot kook je best buitenshuis. Zonnige dagen zijn ideaal barbecueweer. Lekker, gezellig, en je bespaart jezelf de extra warmte van het fornuis in je interieur.

Zoek het water op

Overnacht je niet in een caravan, maar in een tent, dan kan je ook best eenvoudige maatregelen nemen. Ideaal is een overnachtingsplaats in de schaduw, dicht bij water. In de buurt van water is het gemiddeld genomen iets koeler, en kan je vlak voor het slapengaan nog een plonsje doen en je lichaamstemperatuur zo nog iets naar beneden drijven. Een koel voetbadje kan ook wonderen doen. Vul vlak voor het slapengaan dan nog een fles met fris rivierwater, wikkel die in een T-shirt en neem die mee in je slaapzak voor extra verfrissing.

Een frisse tent

Als er geen schaduwplekje is om je tent in te plaatsen, span dan zo’n glanzend survivaldekentje uit je EHBO-kit ongeveer 30 cm boven je tent. Dat reflecteert de warmte weg van je slaapplaats. Als het niet regent, laat dan ook maar meteen het hele buitenzeil achterwege. Het gaas aan de binnenkant beschermt je tegen muggen en je kan slapen in de frisse nachtlucht. Bij het opzetten oriënteer je de ingang van je tent best in de richting waar de wind vandaan komt, voor optimale verluchting. 

Ook voor de honden!

Een frisse camper, caravan of tent is ook cruciaal als je hond mee komt kamperen. Honden hebben een andere fysiologie dan mensen en houden nog meer warmte vast. Om ze te helpen van die warmte af te geraken, focus je best op de lichaamsdelen met het minste haar, zoals de onderbuik, binnenkant van de mond en de onderkant van de poten. Die kan je koel houden met een spoeiflesje vol water of een natte handdoek om op te liggen. Maak die handdoek nat, maar niet te koud, anders vernauwen de bloedvaatjes in de huid en genereer je net nog meer interne hitte. Ook een frisse snack kan helpen.